Volumul „100 de fețe ale inovației”, coordonat de Mihaela Nicola și Marius Stoian, publicat de Editura Nemira, s-a lansat, vineri, 16 septembrie, la Palatul Culturii din Iași.
Evenimentul, cuprins în cadrul Romanian Tour 2016, a reprezentat o oportunitate de networking cu o parte din cei 100 de autori ai volumului, precum și cu elita academica, studenți sau comunitatea locală de inventatori.
Cartea reprezintă un omagiu adus spiritului inovativ din societatea românească și reunește 100 de povești despre pasiunea de a crea un „mai bine comun”.
Mihaela Nicola, unul dintre coordonatorii lucrării a menționat că volumul se înscrie într-o serie de proiecte editoriale realizate sub egida Club România, alături de „7 teme fundamentale pentru România”, „România Noului Val” sau „România Transatlantică”, iar în alegerea celor 100 de autori nu au existat criterii de selecție rigide, coordonatorii dorind să coopteze atât oameni cu rezultate consacrate, dar și tineri inventatori fără notorietate.
„Inovația constă în faptul că acesta este primul volum născut din grija de a promova mințile inovatoare, de a depune în comun eforturi pentru a materializa idei, pe un teren atât de fertil, dar uneori lipsit de resurse”, a completat Mihaela Nicola.
În acest context, una dintre temele de dezbatere a vizat preocuparea oamenilor de știință și a inventatorilor în ce privește pe de-o parte birocrația excesivă pe care o întâmpină la obținerea brevetelor, dar și dificultatea de a accesa resurse de finanțare.
Marius Stoian, unul dintre coordonatorii volumului a vorbit despre circuitul pe care îl are o invenție, punând accent pe profilul digital al inventatorilor precum și pe relația cu investitorii.
„Acest volum aduce în dezbatere ecosistemul inovativ românesc și mai exact propune o noua perspectivă în care cercetătorul sau inventatorul iese din clișeul geniului captiv în singurătatea haotică a laboratorului său și devine un profil conectat care își hrănește forța minții și propria creativitate din rețea. Îi încurajez pe toți oamenii de știință, cercetători, inventatori să se conecteze la lumea digitală, întrucât avantajele accesării rețelelor globale de cunoaștere și dezbatere reprezintă astăzi un pas esențial pentru reușita profesională.
Studiez de o perioadă impactul revoluției digitale asupra sistemului bancar-un mediu prin definitie conservator, dar cu toate astea, nu putem sa nu mentionam preocuparea la nivelul industriei fata de aceasta noua dimensiune. Spre exemplu, Asociația Româna a Băncilor (ARB) efectueaza studii despre fintech si analizeaza influenta noilor paradigme digitale asupra mediului financiar bancar, dar si asupra comportamentului consumatorilor. Astfel că, putem remarca faptul portivit căruia, inovația implementată în acest domeniu, ne face să vorbim despre „bănci” ale viitorului mult mai aproape de nevoile cetățeanului digital. Văd ca un model de succes parteneriate între comunitatea inventatorilor, autorități locale sensibile la idei care pot îmbunătăți viața cetățenilor și mediul financiar bancar, ca resursă pentru punerea în practică a acestor eforturi”, a explicat coordonatorul.
La rândul său, Bogdan Gavrilă, coordonatorul capitolului „Inovație pentru o societate deschisă” a vorbit despre nevoia de a stimula elitele și de a oferi modele autentice, de valoare pentru societate.
De asemenea, acesta a adus în discuție oportunitățile pentru inventatori care decurg din parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii.
„Prin activitatea pe care o desfășurăm înțelegem România de la firul ierbii și am constatat că nu am reușit să integrăm partea de gândire prin care inovația să fie vândută, integrată în business. Cu toate acestea, trebuie să profităm mai mult, întrucât inventatorii români au o poartă deschisă în SUA, prin dimensiunea de inovare/cercetare cuprinsă în parteneriatulul strategic, iar ideile lor pot să ajungă în malaxorul global. De asemenea, orice om din România poate schimba lumea în bine, iar soluțiile lui pot fi implementate atât în business, cât și la nivel social sau guvernamental”, a adăugat Bogdan Gavrilă.
În marja evenimentului de lansare a volumului „100 de fețe ale inovației” la Iași, au mai fost organizate întâlniri cu consilierul local Andrei Postolache, liderul formațiunii „Pentru Iași”, precum și cu Georgeta Condur, prorector la Universitatea „Petru Andrei”.