Deficitul de talente se manifestă din ce în ce mai pregnant indiferent de ţară sau de industrie. Companiile încearcă să găsească soluţii pentru această ameninţare la adresa bunului mers al afacerii, dar, cum şi gradul de îmbătrânire a populaţiei reprezintă o problemă stringentă, semnele de întrebare sunt cu atât mai mari. Totuşi, această situaţie poate reprezenta o oportunitate pentru femei de a obţine un job în domenii considerate ca fiind preponderent ale bărbaţilor.
Ediţia 2013 a studiului Manpower privind Deficitul de Talente ne arată că în România 54% dintre angajatori au raportat dificultăţi în ocuparea poziţiilor deschise, valoare cu 9 puncte procentuale mai mare faţă de cea din 2012 şi cu 28 de puncte procentuale peste media regională (EMEA).
Potrivit studiului, în România, cele mai dificil de acoperit posturi sunt cele de muncitori calificaţi, ingineri, muncitori necalificaţi, manageri/personal de conducere, personal contabil şi financiar, reprezentant vânzări, tehnicieni, personal IT, maşinist/operator maşini şi chef/bucătar.
Ce fac companiile pentru a rezolva problema?
Această situaţie dă foarte mari dureri de cap companiilor, care încep să înţeleagă că, pentru a face rost de oamenii de care au nevoie, trebuie să facă lucrurile diferit. Organizaţiile care aplică o strategie de recrutare a talentelor au cea mai mare probabilitate de a se întoarce către sursele de talente neexplorate anterior. În Europa, Africa şi Orientul Mijlociu (EMEA), cei mai importanţi candidaţi pentru companiile respondent la studiu sunt tinerii, urmaţi de candidaţii din afara regiunii locale, candidaţii din afara ţării, muncitorii în vârstă şi femeile.
Companiile au înţeles necesitatea de a-şi creşte angajaţii tineri şi de a-i recruta direct de pe băncile şcolii. Astfel, tot mai multe firme prezente pe piaţa locală intră în parteneriat cu instituţiile universitare pentru a crea o curriculă aliniată la talentul de care este nevoie în prezent sau dezvoltă diverse programe de internship şi management trainee.
sursa: http://www.cariereonline.ro/articol/deficitul-de-talente-care-sunt-speciali%C8%99tii-de-care-companiile-au-cea-mai-mare-nevoie
foto: http://cdn.content.compendiumblog.com/uploads/user/a811d913-0b90-470a-92f0-5a349c189669/47c83daf-6999-47a1-94b5-a935683e266f/Image/31385b38e9c7a421929a1eaa8fce6f5e/school_skills_kids04_076.jpg