Mentoring Project

Editura Club România lansează cel de-al 5-lea Caiet Documentar, intitulat „CALITATEA VIEȚII”

Tehnologie în retroumanism. Viitorul cu puterea comunităților

Editura Club România lansează miercuri, 16 septembrie, cu începere de la ora 17.00, la Teatrul de vară Herăstrău, cea de-a 5-a lucrare din Seria Caiete Documentare, intitulată „Calitatea vieții”, în coordonarea lui Marius Stoian, Magor Csibi și Grațian Mihăilescu.

Primele patru volume din seria Club România au analizat domenii economice strategiceenergia, infrastructura fizică și mobilitatea, infrastructura digitală și inteligența încorporată și agricultura, în vederea aprofundării procesului de integrare europeană.

Noul proiect editorial colaborativ, care reunește în două volume viziunile a 255 de autori dingenerații și cu pregătiri diferite, aduce în prim-plan conceptul de wellbeing (starea de bine a societății) și recalibrează focusul de la performanța sistemelor economice, la elemente cu precădere non-economice care pot contribui la creșterii calității vieții în România.

Caietul documentar 5 „Calitatea vieții” este în același timp un manifest care propune o viziune, având ca fir roșu refacerea spiritului comunitar. Este vorba despre o viziune centrată pe reforma mentalităților pornind de la nivel comunitar, bazată pe solidaritate, implicare socială, ca factor de creștere a calității vieții și a bunăstării cetățenilor.

Construcția lucrării se axează pe trei piloni: (I). Educație pentru tranziția globală, (II). Ecologie extinsă, starea de sănătate a societății, (III). Urbanizare: mega, smart, well cities.

Educația ca premisă fundamentală pentru calitatea vieții

Capitolul Educație nu insistă asupra a ceea ce este disfuncțional, ci vine mai degrabă să ofere inițiative și intervenții pe direcția noului mers al lumii: Pregătirea pentru cetățenia globală, inovarea și creativitatea, tehnologia și inteligența emoțională, educația personalizată, incluzivă și accesibilă, colaborativă și continuă sunt modele de pregătire care sunt deja rodate în sistemele cele mai avansate de educație și care, și în România, încep să depășească statutul de proiecte pilot.

Ecologia extinsă, suport al bunăstării prin integrarea sistemelor

Abordarea propusă în capitolul 2 – Ecologie extinsă, starea de sănătate a societății – cuprinde atât înțelegerea transformărilor la nivelul climatului fizic, dar și cum rezistă presiunii climatul și țesutul psiho-social. Cât de mult se mai poate adapta natura la oameni și cât pot oamenii să preia și să asimileze schimbările prin care trece natura?

Secțiunea privind starea de sănătate pledează pentru o schimbare de paradigma în care fiecare om este responsabil pentru propria sănătate, iar educația/ alfabetizarea este mijlocul de conștientizare a acestei nevoi în care prevenția este sursa de sănătate publică. O perspectivă inedită o reprezintă schimbarea de optică asupra vârstei a treia: trecerea de la atitudinea „pre-moarte” la acțiunile „pro-viață”.

Munca este un alt domeniu supus unei transformări majore, intensificată de adoptarea pe scară largă a tehnologiilor și accelerată în această perioadă. Cum vom munci, cum va arată balanța viată profesională–viață personală și câta fericire aduc banii, sunt întrebări cu răspuns deschis.

Sportul și stilul de viață sănătos sunt de asemenea gândite ca elemente cu valențe pozitive pentru creșterea calității vieții.

Orașele, tehnologia, oamenii

Cheia de construcție a Capitolului 3 – Urbanizare: mega, smart, well cities este aceea de wellbeing cu aportul comunității și tehnologiei. Este un efort de schimbare de optică, de aceea, tratează zona de investiții publice doar tangențial, administrația publică centrală și locală fiind privită doar ca facilitator de procese și reglementator.

Intenția autorilor este de a crea și în România puterea comunității și de a educa administrația că orașul este pentru oameni, iar el se conduce împreună cu oamenii, prin implicarea privată și pe inițiativa civică.

Secțiunea City vibe (orașul și cele cinci simțuri)/sinestezie urbană – este legat preponderent de emoție și estetică și exemplifică moduri prin care orașul poate să producă încântare.

Capitolul final, Lumea după pandemie, exprimă câteva gânduri despre cum se vor arăta societățile după ce urgența medicală provocată de virusul Covid-19 își va fi găsit rezolvarea.


Editura Club România a inițiat la începutul anului 2018 un amplu proiect editorial colaborativ-Seria Caiete Documentare-dedicată unor domenii strategice ale economiei românești. Până în prezent au fost publicate 5 volume: Energia (coord. Marius Stoian, Clara Volintiru, Lăcrămioara Diaconu Pințea), Transporturi și Infrastructură, (coord. Marius Stoian, Sebastian Burduja), România Digitală (coord. Radu Puchiu, Marius Stoian, Marcel Foca), Agricultura (coord. Marius Stoian, Mihai Aniței) și Calitatea vieții (coord. Marius Stoian, Magor Csibi, Grațian Mihăilescu).

Astfel, mai mult de 500 de contributori și facilitatori din mediul academic și universitar românesc, studenți, doctoranzi, profesori români din marile universități din străinătate, consultanți din The Big Four, bancheri, reprezentanți ai comunității de business, coordonatori care au participat la elaborarea strategiilor românești pe domenii, rețeaua de specialiști români din instituțiile și organismele internaționale-Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană, Agenții și Autorități europene, institute de cercetare și dezvoltare, etc, experți români din mediul ONG național și internațional, tineri lideri emergenți, inovatori cu rezultate confirmate, antreprenori, specialiști din cadrul companiilor naționale și private, au fost angrenați în acest proiect.