Mentoring Project

Mentoring Talks cu inițiatorii proiectului„ Cercul de la Timișul de Sus„

daianu_rfi_nu_totul_pierdut_pentru_grecia_sectorul_bancar_romania_bine_capitalizat

Cercul de la Timișu de Sus-cluster de gândire critică și filosofie aplicată

 În jurul nevoii de răspuns la provocări atipice[1], pornind de la un potențial de expertiză academică, istorică, sociologică, economică, insuficient valorificat în sens larg, la nivel societal, s-a coagulat recent proiectul „Cercul de la Timișul de Sus”- un cluster de gândire critică si filosofie aplicată.

Inițiativa care îi are printre fondatori pe Mihaela Nicola, Marius Stoian, acad, Daniel Dăianu și prof. Vintilă Mihăilescu își propune analiza schimbării din perspectiva personalităților/a proiectelor. Este o invitație pentru mințile luminate din societatea românească să descopere și să comunice pentru comunitate profunzimi, să afle, să știe și să înțeleagă mersul lumii înainte.

Subiecte precum „evoluția civilizațiilor și a religiilor”, „evoluțiile demografice corelate cu cele economice”, „integrarea unui milion de imigranți în spațiul românesc”, vor constitui puncte centrale de dezbatere și analiză de tip 360 de grade în cadrul reuniunilor.

O primă întâlnire  cu antetul  „Cercul de la Timișu de Sus” i-a avut ca invitați speciali pe Acad. Daniel Dăianu,  Vintilă Mihăilescu, profesor universitar doctor, director al Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Bogdan Murgescu, istoric, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, președinte al Societății de Științe Istorice din România.

Tema de discuție a încercat un răspuns la întrebarea „de ce este nevoie de un nou tip de gândire despre comunitate?”, iar viziunile expuse au schițat un nou profil românesc de gândire din perspective multiple.

Printre participanții la dezbatere s-au numărat Mihaela Nicola (medialog), Marius Stoian (publicist), Barbu Mateescu (sociolog), Bogdan Gavrilă (antreprenor social), Ionuț Stanimir (Director Comunicare BCR), Miruna Troncotă (cercetător SNSPA), Raluca Sîmbotin ( expert politici publice), Mihai Dragoș (președinte Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Dan Nechita (expert militar), Corina Murafa (expert politici de energie).

 

 

[1] Atipic este diferit de asimetric (care face trimitere la provocari neconvenționale)