România Digitală, al treilea volum al Seriei Caiete Documentare Club România, s-a lansat joi, 27 septembrie, în cadrul unei conferințe care a reunit peste 150 de invitați în Salonul Carol I al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU).
Potrivit lui Marius Stoian, unul dintre coordonatorii Seriei caiete Documentare, volumul are un merit extraordinar. Este o viziune integrată, nu este o colecţie de eseuri. Este o viziune integrată, care urmăreşte o succesiune de lucruri, începând de la nivelul global, după aceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, care sunt documentele, care sunt stadiile de aplicare ale programelor şi proiectelor europene în diverse state şi, bineînţeles, ce anume trebuie să parcurgem noi ca să ajungem la acest stadiu.
Pentru Radu Puchiu, un alt coordonator al cărţii, volumul este destinat, în primul rând, decidenţilor politici şi acelora din mediul de business şi are rolul “de a fi un suport, de a vedea ceea ce este o analiză la nivelul zilei de astăzi, ceea ce se poate face şi, mai ales, o zonă de expertiză”.
“Aveţi cu ce în această carte şi aveţi şi cu cine. Şi încurajarea mea este ‘Folosiţi această carte! Folosiţi-o, duceţi-vă către resursă! Vă pasionează un subiect, vedeţi cine l-a scris, mergeţi către el, pentru că există expertiză în spate. Şi, la final, aş veni cu un îndemn, dacă vreţi. Tot acest efort de a culege această carte şi altele noi l-am vrut să însemne ceva. Dincolo de asta, e acest clişeu cu cele două Românii. Şi cred că şi din perspectiva asta a digitalizării putem privi la fel cele două Românii. Noi am văzut-o ca două Românii, una care înţelege viitorul, înţelege ce urmează să vină peste noi, înţelege ce înseamnă o lume cu tehnologie omniprezentă şi îşi doreşte să fie acolo. Altă Românie pe care o văd este cea căreia îi este frică de acest viitor. (…) Cred că este de datoria noastră să mergem către cei cărora le este frică de acest viitor şi să le explicăm. Şi, dacă vreţi, să avem o Românie transformată digital şi o Românie unită digital în acest An Centenar”, a încheiat Puchiu.
Marcel Foca, al treilea coordonator al lucrării, a sugerat “agregarea socială”.
“Să renunţăm la arăta cu degetul unii către alţii, să acceptăm cooperarea între noi şi să definim împreună acele obiective în care să ne regăsim cu toţii. Mai exact, sugerez în felul următor: doar agregarea va permite conturarea unei strategii şi a unui plan naţional în care să se regăsească fiecare dintre noi. Acest plan trebuie să pornească de la noi şi nu trebuie să aşteptăm ca politicul să vină cu acel plan. Trebuie să-l generăm noi şi apoi să dialogăm cu politicul din perspectiva unui dialog prin care politicul să-şi asume materializarea a ceea ce noi construim”, a evidenţiat Marcel Foca.
Apărută la Editura Club România, lucrarea România Digitală, al treilea volum al Seriei Caiete Documentare Club România, care reuneşte viziunile a 135 de autori într-o abordare unitară a digitalizării, oferă “concepte şi instrumente operaţionale pentru transformarea digitală a statului, economiei şi societăţii româneşti”, precizează Club România.
Printre autori se numără actuali şi foşti miniştri şi secretari de stat, reprezentanţi de direcţii, agenţii guvernamentale şi instituţii europene, membri şi cercetători ai Academiei Române, reprezentanţi ai mediului universitar, experţi în politici publice şi guvernanţă digitală, antreprenori, consultanţi din “The Big Four”, bancheri, jurişti, studenţi şi doctoranzi, antreprenori sociali, reprezentanţi din sfera politică, cu expertiză în e-guvernare.
În opinia acestora, transformarea digitală este pentru România cea mai mare şansă de modernizare, iar acest lucru este “indisolubil legat” de participarea la construcţia unei Pieţe Unice Digitale europene.
Potrivit sursei citate, în cele 1.120 de pagini sunt abordate cele mai noi tendinţe globale care modelează Revoluţia digitală, precum Inteligenţa Artificială şi Data Analytics, Internetul Lucrurilor( IoT), Realitatea virtuală, augmentată şi mixtă, platforme conversaţionale şi social media, Cloud computing şi 5G, Blockchain, Smart City etc.
“Mesajul general al volumului este unul pozitiv şi indică faptul că România dispune de resurse serioase de expertiză acţionabilă, capabilă să proiecteze un viitor sincronizat evoluţiilor globale în domeniu”.
Suporterii Seriei Caiete Documentare Club România sunt: