Mentoring Project

Mentoring Talks cu #noulval la Universitatea Petru Maior, Târgu-Mures

 

Volumul „România noului val” s-a lansat la Universitatea Petru Maior din Targu-Mureș, printr-o dezbatere despre idei și oameni care schimba România.

Marius Stoian, unul dintre coordonatorii volumului, a spus, miercuri, la finalul întâlnirii cu tinerii de la Universitatea ‘Petru Maior’ din Târgu Mureș, că intenția autorilor acestui volum este de a lansa pe de o parte idei, care se pot transforma în politici publice, dar și în resursă umană, fiind o platformă interactivă.

‘Căutarea pe care am făcut-o inițial nu este suficientă, sunt 77 de tineri ai generației X care pot reprezenta ceva și atunci am folosit ca pretext această carte pentru a face o evaluare în centrele universitare și pentru a descoperi vârful icebergului cu care noi nu am interacționat. În această logică am mers la Galați, la Cluj, Târgu Mureș, Bistrița, Craiova, cam în toate centrele universitare și în centrele relevante la nivel național dar și în cele mai mici, unde oamenii sunt conectați la aceste valori și idei, care sunt de natură globală. Sigur că în urma acestor lucruri se va genera automat un al doilea volum, probabil și un al treilea, în funcție de ideile pe care le vom descoperi, nu avem nicio preconcepție în chestia aceasta și nu avem un plan prestabilit cum trebuie să arate sau în cât timp trebuie să apară’, a arătat Stoian.

Acesta a spus că, pe parcursul dezbaterilor, din centrele universitare s-au putut desprinde o serie de idei interesante ‘la care nici nu ne-am gândit’ și că, din acest punct de vedere, efortul depus de autori nu este inutil.

‘Probabil că acele idei vor fi preluate și puse în fluxul mare de idei’, a precizat Marius Stoian, precizând că a constatat o diferență mare de concepție între autorii volumului, în majoritate aparținând așa-numitei generații X și generația tânără, etichetată ca generația Y.

‘E o diferență foarte mare, o cu totul altă modelare și receptare a lucrurilor, și a ariei de idei. Noi, generația X, suntem o generație care ne-am născut în comunism și a trebuit să ne însușim, într-o perioadă de absență a valorilor, un anumit tip de cultură, o cultură bazată pe valorile occidentale. Oamenii din generația Y s-au născut în cultura aceasta, având aceste valori și având în vedere impactul tehnologic, se mișcă, să spun așa, ca peștele în apă. E o diferență netă. În materie de emoții umane nu s-a schimbat nimic de la începutul lumii, dar în materie de preocupări actuale și de racordare la circuitele de globale, mie mi se pare că e o diferență foarte mare’, a subliniat Marius Stoian.

În cadrul dezbaterii de miercuri, de la Târgu Mureș, un alt coordonator al volumului, Bogdan Gavrilă, voluntar Centrul de Resurse pentru Societatea Civilă, le-a spus tinerilor că fiecare poate să realizeze ce vrea în viață și că pentru aceasta este important să ia decizii și să își urmeze calea.(Agerpres)

targu-mures