Energia
Coordonatori
- Marius Stoian
- Clara Volintiru
Transporturi și infrastructură
Coordonatori
- Marius Stoian
- Sebastian Burduja
România digitală
Coordonatori
- Radu Puchiu
- Marius Stoian
- Marcel Foca
Agricultura
Coordonatori
- Mihai Aniței
- Marius Stoian
Seria de lucrări “Caiete documentare – Club România” se adaugă altor documente de reflecție, de analiză, în sfera politicilor publice; ele pot fi văzute în relație cu documentele pe care administrația româneasca le trimite Comisiei Europene, altor instituții europene. Între cei care au exprimat opinii în aceste volume sunt persoane cu școală solidă, cu experiență profesională remarcabilă. Temele abordate în această serie se înscriu pe agenda publică a României – dezvoltarea instituțională, educație, energie, economie și competitivitate, agricultura și valorificarea resurselor naturale, demografie, noile tehnologii, infrastructura, calitatea vieții, apărare.
Parteneri
Marius Stoian
De la concepte şi instrumente operaționale la politici publice.
Și de la policymaking la decizia politică.
În mod evident, lucrarile de față nu sunt documente de politici publice. Nu sunt, pe de altă parte, nici compendii, crestomații de viziuni abstracte nestructurate, fără fir logic. Nici studii academice. Dar, în orice moment, ele se pot constitui în sursă de politici publice, un izvor de instrumente de luare a deciziei în domeniile abordate.
Clara Volintiru
Sincronizarea cu trendurile planetare – iată numele jocului într-o lume a interdependențelor.
Un volum – Energia – ce sumarizează şi descifrează Concepte și Instrumente Operaționale sincronizate evoluțiilor globale în energie are o dublă valență: Completează Strategia Energetică Națională cu un arsenal profesional de generație nouă şi pregăteşte terenul pentru transferul de viziune de la aceasta către task-force-urile modulare cu priză instant la noile realități tehnologice care ne parvin în cascadă.
Sebastian Burduja
„Mai multă Europă!”
Nu întâmplător ciclul de Caiete Documentare / Club România are ca motto sintagma: „Mai multă Europă!”. În viziunea noastră, proiectul România înseamnă integrarea europeană pe toate palierele: uniunea energetică, TEN-T, piaţa digitală unică, Eurozona, spaţiul Schengen etc. Iar interesul naţional semnifică nu doar dezideratul în sine de mai multă integrare europeană, ci și o susţinere profesionistă, în acest cadru, a proprii- lor interese.
Radu Puchiu
Transformarea digitală-o competiție a binelui
Din perspectiva noastră, procesul transformării digitale a lumii dincolo de bani, piețe sau dominație strategică este o „competiție a binelui”. Digitalizarea nu e o modă, nici măcar o industrie, nu este legată de un domeniu anume, ci reprezintă o abordare transversală care schimbă fundamental paradigma vieții pe Terra. Ridicarea continuă a calității vieții cetățenilor este și trebuie să fie scopul final al acestui efort.
Marcel Foca
O șansă pentru Europa, O șansă pentru România-Piața Unică Digitală
În cele 1120 de pagini sunt abordate cele mai noi trenduri globale care modelează Revoluția digitală, precum Inteligența Artificială și Data Analytics, Internetul Lucrurilor( IoT), Realitatea virtuală, augmentata și mixtă, platforme conversaționale și social media, Cloud computing și 5G, Blockchain, Smart City, etc. Mesajul general al volumului este unul pozitiv și indică faptul că România dispune de resurse serioase de expertiză acționabilă , capabilă să proiecteze un viitor sincronizat evoluțiilor globale în domeniu.
Mihai Aniței
Inteligența artificială în agricultură va fi masivă și de neoprit.
Agricultura va fi domeniul cu cea mai mare digitalizare în viitorii ani. Agricultura inteligentă ține cont de evaluarea solului și aspectelor de mediu din toate punctele de vedere și aplică soluții tehnologice pentru fertilizări de per- formanță, măsuri de protecție a plantelor și extragerea elementelor nutritive într-un mod cât mai eficient!